4 grote uien, in ringen gesneden
1 liter runderbouillon en een flink glas droge witte wijn
1 laurierblad, 2 kruidnagels
zwarte vers gemalen peper en een mespuntje provençaalse kruiden
belegen of oude kaas (mag ook parmezan zijn)
4 sneetjes brood, geroosterd (of in de koekepan bruin gebakken)

Neem 4 eetlepels lekkere olijfolie en fruit de uienringen tot ze goudgeel zijn. Voeg er, als je de ringen in de olie legt, een theelepel rietsuiker aan toe. Regelmatig omscheppen.

Doe de goudgele ringen met de olie in de soeppan en voeg de bouillon toe, het laurierblad en de kruidnagels. Ook kan je de pepermolen even flink aan het werk zetten en de kruiden toevoegen. De wijn ook in de pan.

Kwartiertje laten koken. Af en toe omroeren.

Snijd het geroosterde brood in blokjes of dobbelsteentjes, doe de soep in de koppen, kommen of borden en verdeel de blokjes over de soep.

De kaas raspen en over de soep en het brood verdelen, even kort in de oven of onder de (magnetron)grill tot de kaas gesmolten is.

Lekker opeten.