Nederland; het dropland. In dit dropland (waarom word dit land ‘kikkerland” genoemd?) wordt er circa 30.000.000 kilo drop per jaar gegeten; hetgeen neerkomt op iets minder dan 2 kilo per persoon.

Behalve in Nederland wordt er in Duitsland en in de skandinavische landen nog drop gegeten; echter nergens zoveel als hier.

Drop is al erg oud. Bij de Egyptenaren werd het al bij begrafenissen (Tuth anch Amon) mee in het graf gegeven. Niet bekend is of het om te snoepen was of om duivels of andere geesten te verjagen.

Door de eeuwen heen werd het ook in hoestdranken en tegen maagzweren gebruikt. Als medicijn was het populair genoeg.

De foto links laat de basis zien van dit heerlijke snoepje; de zoethoutplant. De wortel van deze plant staat aan de basis van het snoepgoed.

De iets ouderen onder ons herinneren zich dat er bij bakkerijen en drogisterijen van een paar centen tot een dubbeltje (guldens) stokjes zoethout te koop waren (en nog zijn). Heerlijk om op te kauwen.

De smaakstof glycyrrhizine zorgt voor de dropsmaak; en is vijftig keer zoeter dan suiker.

Deze stof is, evenals het zout, bloeddrukverhogend.

Hier komen we later op terug.
Groeien doet dit plantje in de mediterrane landen.

Drop is er, net als alle andere voedselproducten, in verschillende kwaliteiten.

De goede drop herkent men aan het gebruik van arabische gom als bindmiddel; bij de goedkopere soorten word er zetmeel gebruikt.

Verschil in smaak is niet echt vast te stellen. Daarvoor wordt drop met teveel verschillende stoffen als salmiak, koolstof (norit), laurier, karamel, anijs eucalyptus of honing gemengd.

De bloeddruk en dikke benen

Een bijzonderheid bij drop is dat er in zoete drop meer zout zit dan in zoute of zelfs in dubbelzoute dropsoorten. Dit klinkt tegenstrijdig maar is ook logisch; want zoals je je herinnert is het zoethoutextract vijftig keer zo zoet dan suiker.

Omdat zoute en dubbelzoute drop minder suiker bevatten, wordt het zout beter geproefd dan in zoete drop. Daarom bevat zoute drop minder zout.

De werking op het lichaam is van persoon tot persoon verschillend en afhankelijk van veel verschillende factoren als lichaamsgewicht, hormoonhuishouding, de snelheid van de spijsvertering en vele andere persoonsgebondene zaken.

Door het eten van teveel drop of het drinken van zoethoutthee gebeurt er het volgende: de glycyrrhizine komt via de darmen en darmcellen in de lever terecht. Hier wordt de stof omgezet in glycyrrhizinezuur.
Dit zuur veroorzaakt een verhoogde activiteit van het hormoon cortisol.

Dit hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het bij iedere vorm van stress in het lichaam vrijkomt.

Dit heeft belangrijke gevolgen voor diegenen die het slank en sexy-systeem volgen.

Cortisol beïnvloedt de nierwerking en zorgt ervoor dat de nieren minder water en meer kalium uitscheiden. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam meer vocht vasthoudt.

Dit veroorzaakt een hogere bloeddruk; evenals het zout dat in de diverse dropsoorten zit.

Tevens veroorzaakt de combinatie van zout en een verhoogd vochtaandeel tot de al eerder besproken zout/waterverbinding (oedeemvorming) die zich onder de huid afzet.

Het gevolg is het opgezwollen gevoel en de gezwollen aanblik van de ledematen; de benen -en vooral de kuiten- hebben hier last van.

Nog een dropje?